2012. április 8., vasárnap

Ötkulcsos ÁFA - avagy Matolcsy adózási ötletei

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek nemrégiben írása jelent meg a Heti Válaszban. Ebben Bruce Bartlett adóreformokkal foglalkozó könyvéről szólva fogalmazott így: "be kell vezetnünk a pénzügyi forgalmi adót". Kijelentése a pénzügyi köröknek meglepetést okozott.

A miniszter láthatóan kifogyhatatlan az ötletekből az új és újabb adók bevezetését illetően. Újabb felvetése témánkat, a transzferár szabályozás megszabta adózási követelményeket ugyan nem érinti, olvasóink tájékoztatása érdekében mégis ismertetjük, miként nyilatkozott Matolcsi ötletéről Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő a Duna TV Közbeszéd c. műsorában.

Az adószakértő szerint károkat okozhat Matolcsy ötletelése 


Ha egyedüliként bevezetjük a pénzügyi forgalmi adót, az azt fogja eredményezni, hogy bizonyos tranzakciók elhagyják az országot, így bár bevételt hoz, de közben károkat okoz az adó - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában reagálva Matolcsy György előző napi publicisztikájára.

A nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban megjelent, Bruce Bartlett adóreformmal foglalkozó könyvéről szóló írásában fogalmazott úgy, hogy "be kell vezetnünk a pénzügyi forgalmi adót". Írt továbbá arról, jobb volna öt áfakulcs - 5, 15, 20, 25, 30 százalékkal -, bár ezt az unió még nem engedi.

Az adószakértő viszont óvatosságra intett a bankok további adóztatásával kapcsolatban, mivel a többletterheket végső soron a hitelfelvevők és a betétesek fizetik meg. Ráadásul minél drágább a banki szolgáltatás, annál nehezebb lesz hitelhez jutni, ami nem segíti a gazdaság előremozdítását.


A Duna TV Közbeszéd című műsorában a pénzügyi forgalmi adóról szólva Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő elmondta, úgy tudja, már el is dőlt, hogy nem lesz ilyen adónem az unióban, azért nem, mert még ha az egész unió területén ki is vetnék ezt az amúgy nem túl nagy mértékű adót, akkor az unió pénzügyi szektora egy az egyben átvonulna Tokióba, Szingapúrba vagy máshova.


Ha még kisebb körben, csak egy ország vezeti be, és a másik 229 ország nem, akkor könnyen lehet, hogy a pénzügyi tranzakciók egy része elhagyja az országot, ami most itt zajlik, vagyis bevételt biztos hozna, de eközben károkat okozna.

Csak óvatosan a bankok adóztatásával


Egyébként is óvatosan a bankszektor további adóztatásával - teszi hozzá az adószakértő, ugyan mondhatjuk, hogy úttörők vagyunk a bankadó bevezetésében, a mértékében is, mert az igen erős, de ne legyenek kétségeink afelől, hogy az adót végső soron a hitelfelvevők és a megtakarítók fogják megfizetni, akik kevesebb kamatot kapnak betéteik után. Minél drágább a banki szolgáltatás, annál kevésbé lehet könnyen hitelhez jutni, márpedig a gazdaság előremozdítása érdekében a könnyű hitelekre igencsak szükség lenne.


Arra a kérdésre, mire lenne jó az ötkulcsos áfa bevezetése, miközben a felső áfakulcsunk már így is a világon a legmagasabb, az adószakértő kifejtette, tankönyvszerűen nem tud egyetérteni azzal, hogy a szociálpolitikát, a szociális kérdéseket az árakat terhelő adóban kellene közvetíteni. Ugyanis ez lehetne céja az áfakulcsok differenciálásának.


A termékeket mindig mindenki fogyasztja, a szegény, a gazdag és a turista is. Ha a szociálpolitikát a személyi jövedelemadóba nem visszük bele, márpedig a kormány erről beszél, és a jelenlegi szja-rendszer tényleg nem tartalmaz ilyen elemeket - mondja Vámosi-Nagy -, akkor biztos nem az árakat terhelő adóban kell kifejezni, hanem valamilyen szociálpolitikai támogatási, juttatási rendszerben.

Nem szerencsés mondat


Matolcsy csütörtöki publicisztikájában azt is írta. "Megyünk azonban egy ötkulcsos, élőmunkát terhelő adózás felé, ami elismeri a magyar munkaerő kínálati és keresleti egyenlőtlenségeit. A 100 százalékos általános kulcs mellett van már 50 százalékos (a közszférából kilépők esetén 1 évre, kétszer 4 órás női munka esetén) és 0 kulcsunk (rehabilitációs kártyával rendelkezők és start munkások), de még szükségünk lesz egy 75 és egy 25 százalékos kulcsra is"


Ez egy nem szerencsés mondat - mondja az adószakértő arra a kérdésre, mire gondolhatott a miniszter a fenti mondatokkal, az élőmunkát ugyanis nem ötféle adókulcs, hanem legalább hét adó terheli, szociális hozzájárulási adó, rehabilitációs, szakképzési hozzájárulás, személyi jövedelemadó, egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulék, és még lehetne sorolni, még a helyi iparűzési adó is növeli az élőmunka-terhet.


Vámosi-Nagy szerint úgy tűnik a Matolcsy által felsorolt példákból, hogy kizárólag a szociális hozzájárulási adóra gondolt, ami főszabályként 27 százalék (korábban munkáltatói társadalombiztosítási járuléknak hívták), de vannak bizonyos kedvezmények, Karrier Híd program a közszférában elbocsátottak részére, rokkantak foglalkoztatására. Tehát 100 százalék a 27 százalékos adó, és az 50 százalék a kedvezményekkel csökkentett.

Forrás: DunaTV, ATV, Napi Gazdaság, Gazdasági Rádia