2016. szeptember 4., vasárnap

Üvegfajták és gyártásuk

Üvegy gyártás teraszbeépítéshez
Üveg gyártás folyamata

Milyen ablakot válasszunk a teraszra?


A teraszbeépítés vagy télikertgyártás előtt érdemes röviden megismerkednünk a gyártott üvegek típusaival és fajtáival. A házhoz hozzáépített, lakószobaként is funkcionáló beépített kertrész legnagyobb hányada üvegfelület, ezért nagyon fontos, hogy milyen minőségű, formájú és fajtájú ajtókat, ablakokat és konstrukciókat rendelünk meg.

A legelterjedtebb az átlátszó üvegből készült síküveg, amely mint ablaküveg egészen 4 mm vastagságig kapható a kereskedelemben. A nagy felületű üvegezéshez használt, min. 4,5 mm vastagságú üveget táblaüvegnek nevezik, a 7,5 mm-nél vastagabbakat különleges vastagságú üvegnek nevezik. Ezen méretek jelölése:

  • EV – egyszerű vastagságú
  • KV – közepes vastagságú
  • DV- dupla vastagságú
  • V – vastag.

A síkfelületű üvegfelületek raktározásakor, ha a legyártott télikert elemeket hosszabb ideig kell tárolni, oda kell figyelni arra, hogy a helyiség száraz és jól szellőztethető lehet. A pára és a nedvesség nem rongálja az üveget, de a teraszbeépítéshez használt konstrukciókba gyártott üveglemezeken a lecsapódott pára olyan üvegfilmet képez, melyet csak a megjelenésük után lehet eltávolítani, később színes foltokat képezve véglegesen „odaégnek”.

Öntött üveg


Az öntött üvegek gyártásánál drótbetétet használhatnak. A drót nélkül készítettet nyersüvegnek vagy ornamensüvegnek, katedrálüvegnek, a drótbetéteset drótüvegnek, és drót-ornamens-üvegnek nevezzük.


Biztonsági üveg


A biztonsági üveg gyártása az építés tervezésétől függ a télikert vagy teraszbeépítés esetén. A kristálytükörüveg további feldolgozásából származik. Törés esetén szilánkmentes, és sok kis részecskére esik szét. A biztonsági üveg további fajtája a ragasztott biztonsági üveg. Az egyes táblák között fólia van.

Üvegfajták és gyártásuk egyszerű leírása és magyarázata. A teraszbeépítés és a télikert gyártás során használt üvegfajták, és a tervezéshez használható megjelölésük, amivel hasznos megismerkednünk a rendelés és fizetés előtt. A témával kapcsolatos további érdeke kulcsszavak: télikertgyártás, teraszbeépítés, üvegkészítés, belsőajtó, szobaablak.