2018. június 29., péntek

Mi az ára a laptop operációs rendszernek?

Megéri-e üres laptopot vásárolni?


Windows 10 program
Windows 10 operációs rendszer ára
A laptop gyártók többsége előretelepített operációs rendszerrel és anélkül is árusítja mobil számítógépét. Más a helyzet azokkal a cégekkel, melyek saját rendszert is fejlesztenek. Az Apple laptopjai macOS X operációs rendszerrel előtelepítve vásárolhatók meg a boltban, a Google a saját Android vagy Chrome OS rendszerét telepíti a saját notebookjaira. Ha operációs rendszer nélküli laptopot vásárolsz, akkor két lehetőséged van.

Ingyenes operációs rendszer vagy Windows 10


Manapság a legolcsóbb megoldás Windows 10-zel előtelepített laptopot vásárolni, hiszen a gépekhez mellékelt verzió olcsóbb, mint a „dobozban” vásárolt. Ha üres a laptopod, dönthetsz úgy, hogy ingyenes operációs rendszert telepítesz rá. A magyar nyelvű Linux alapú rendszerek közül a legstabilabb és legismertebb a blackPanther OS. Az ingyenes oprendszereknek a hátránya, hogy mivel nyílt a forráskódjuk, a hackerek is könnyebben tudnak vírusokat és támadó programokat készíteni, emellett a Linux rendszerek nem minden szoftverrel és hardverrel kompatibilisek, bár ez manapság már nem teljesen igaz. A Windows mellett szól azonban a kezelői felület letisztultsága és a folyamatos fejlesztések, melyeknek köszönhetően az érintőkijelzővel szerelt gépeken is tökéletesen fut.

A Windows 10 ára


Ha a megvásárolt laptop nem tartalmaz operációs rendszert, vagy más típusút telepítettek rá, akkor meg kell vásárolni a Windows 10-et. Jelenleg háromféle csomag közül választhatunk.

A legolcsóbb Windows 10 Home verzió ára a hivatalos Microsoft Store-ban 45 999 forint. A leírás szerint ezt az operációs rendszert 1 PC-re (vagy laptopra) telepítheti a vásárló.

Windows platformok ára
A Windows 10-es operációs rendszer platformjai

A Windows Home előnyei a cég leírása szerint:


  • Gyors rendszerindítás és egyszerű, de biztonságos bejelentkezés
  • A Windows kevert valóság (Mixed Reality) integrált a programban
  • A kapcsolato menübe integrált névjegyek gyorsabbá és egyszerűbbé teszik a kommunikációt
  • Windows emlékeztetőket és rajzokat készíthetünk a képernyőn rajzolással
  • A tökéletes grafikát a DirectX 12 segíti
  • 3D-s rajzokat készíthetünk és jeleníthetünk meg a beépített alkalmazások segítségével
  • A tökéletesített program hosszabb laptop akkumulátor üzemidőt biztosít.

Windows 10 Pro ára


A Window 10-es Pro verziójának ára 79 999 forint. A leírás szerint ezt kisvállalatok számára ajánlja a cég, olyan felhasználók számára, akik speciális funkciókat igényelnek. A programcsomag tartalmazza a Home verzió összes szolgáltatását plusz jónéhányat.

Elsősorban a védelmet erősítette meg a cég a BitLocker és Windows Defender víruskeresők segítségével. Integrált távoli asztal eléréssel bármikor, bárhonnan élérhetők a fájlok és mappák. Virtuális gépeket készíthet és futtathat a Hyper-V segítségével.

A legdrágább Windows


A legmagasabb áron 139 999 forintért a Windows 10 Pro Workstation vásárolható meg. A verzió nagy mennyiségű adat feldolgozására optimalizált. A rendszer tartalmazza a ReFS fájlrendszert (ReFS) melynek fokozott hibatűrése van. A fájlok gyorsabb elérése érdekében perzisztens a memória.

A legfontosabb plusz szolgáltatás a nagy teljesítményű eszközkonfigurációk futtatása bővített hardvertámogatással.

Mennyibe kerül manapság a laptop operációs rendszer? Mi az ára és hol vásárolható meg? Laptopot vásárolhatsz operációs rendszerrel vagy anélkül. A notebookhoz mellékelt szoftver ára alacsonyabb az utólag megvásárolt programhoz képest. Egyes modellek csak operációs rendszerrel együtt kerülnek a boltokba. Néhány téma, melyet szintén érdemes lehet elolvasni: laptop javítás, operációs rendszer telepítése, windows optimalizálás, szerviz ára, laptop szerviz Budapest.