2012. április 30., hétfő

Transzferár szabályozás − jó az irány, de még sok a kátyú

Az adóhatóság a transzferárak magyarországi megjelenése óta egyre inkább felnő a feladathoz, és inkább kisebb, mint nagyobb zökkenőkkel képes volt adaptálni az új gyakorlatot. Ezt mutatta például az EU Joint Transfer Pricing Forum ajánlásainak 2009-es beemelése is.

Forrás: Napi Gazdaság (http://napi.hu/)

Tavaly decemberben a törvényhozás elérkezettnek látta az időt, hogy finomítson a hazai transzferár szabályozásii gyakorlaton. A "régi-új" 22/2009-es pénzügyminisztériumi rendelet számos, az adózót segíteni szándékozó rendelkezései közül kiemelkedik a nyilvántartási kötelezettség felszámolása a korábban az egyszerűsített nyilvántartási kötelezettség alá eső tranzakciók esetén, vagy az egyszerűsített adattartalom megkövetelése az alacsony hozzáadott értékű csoporton belüli szolgáltatások esetében.


A törvényi finomítás pozitívuma, hogy − reményeink szerint − a hazai szabályozás korábbi formai szempontokra koncentráló megközelítése elindul egy az árazásra és a jelentős horderejű tranzakciókra hangsúlyt fektető megközelítés felé. Bár egy ilyen megközelítés minden bizonnyal nagyobb energiabefektetést igényel majd mind az adózótól, mind pedig az adóhatóságtól a kiemelt tranzakciók vizsgálata során, összességében mégis mérséklődhet a transzferárazásra fordított erőforrásigény.


A rendelet szövege mindazonáltal nem teljesen egyértelmű, így több kérdés esetében értelmezésbeli különbségek is előfordulhatnak. Mind a mai napig kérdés többek között, hogy milyen szolgáltatások minősülhetnek alacsony hozzáadott értékű szolgáltatásnak. A rendelet által meghatározott felső határok együttesen, vagy külön-külön értendőek? Összevonási kötelezettség terheli-e az adózót az érintett szolgáltatások vizsgálatánál? Amennyiben igen, az összevonást milyen szintig kell elvégezni? Milyen költségátterhelések mentesülnek a nyilvántartási kötelezettség alól? Nem egy esetben tehát  nemcsak a megkövetelt adattartalom, de a nyilvántartási kötelezettség léte is kérdéses.


A tét viszont egyre nagyobb az adózok számára. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis idén januárban megemelte az adózás rendjét érintő törvény vonatkozó mulasztásibírság-tételeit, így a kötelezettség ismételt elmulasztása esetén az eredetileg kirótt bírság többszöröse is kiszabható.


A fenti kérdések válaszainak keresése közben az idő sajnos telik, és az esedékes transzferár nyilvántartásokat lassan el kell készíteni, hogy azok a törvényi határidőn belül, az adóbevallás benyújtásakor rendelkezésre álljanak.