2020. augusztus 18., kedd

Infrasugárzó a szaunában

infrafűtés - infraszauna

Infrasugárzók használata az infraszaunákban

Az olvasók közül bizonyára sokan megtapasztalták már a szaunázás jótékony hatásait. A szauna rendszeres látogatása hatékonyan véd az influenzás és felső légúti megbetegedésekkel szemben.

Ugyanakkor az infraszaunák megjelenése viszonylag rövid időszakra nyúlik vissza.

Milyen az infraszauna és miben különbözik a hagyományos szaunáktól? 

infra fűtés szauna
Az infrafűtés optimális megoldás szaunák üzemeltetéséhez
Az infraszaunák infravörös melegítőkkel felszerelt kabinok, ahol az emberi test felmelegítése nem a meleg levegő közvetítésével, hanem közvetlenül a hősugarakkal történik. Ezek a sugarak kevesebb mint 20 százalékban melegítik a levegőt, és 80 százalékban az emberi testet. Ezért sokkal hatékonyabbak az ilyen kabinok, mint a hagyományos szaunák.

Mivel a levegő hőkapacitása (fajhője) alacsony, ezért az emberi test felmelegítéséhez viszonylag magas – legalább 80 Celsius-fok – levegőhőmérsékletre van szükség, ehhez pedig jelentős hőmennyiséget kell befektetni.

infrasgárzók infraszauna
Infrasugárzók elhelyezése az infraszaunában
Ezzel szemben az infraszaunákban a levegő maximum 60 fokra melegszik fel, ami tökéletesen elég, mivel a hőenergia nagyobb hányadát a test a rá eső infravörös sugarakból nyeri.

Az alacsony energiafogyasztásának és egyszerű szerkezetének köszönhetően a szauna szinte bármilyen helyiségbe – családi házakba, sőt lakásokba is – telepíthető. Az infrasugárzó rendszer kiépítésénél az elektromos hálózat szigetelésénél fokozott biztonságra kell törekedni.

Az infraszaunák használata legalább olyan egészséges, mint a finn szaunáké. Sokan az előbbieket azért tartják hasznosabbnak, mert amíg a hagyományos szaunákban testünk csak néhány milliméterig melegszik fel, addig az infraszaunákban a sugarak kb. 4 cm-es mélységig hatolnak be a bőrbe és szövetekbe. A bőr egyenletesen és kíméletesen melegszik fel, ami lehetővé teszi, hogy idősek, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, sőt gyerekek is használják.

infra sugárzó szauna
Infrapanelek telepítése
A rákmegelőzésben szerepet játszó, infraterápiás gyógyításra alkalmas infraszauna akár egy nagyobb lakásban is elférhet, de egy családi házban mindenképpen helye lehet, hiszen kabinjának tipikus méretei szerébyek: szélessége – 110-től 213 cm-ig, mélysége – 190 cm, magassága pedig 200 cm. Fontos a hőszigetelés és a biztonság, ezért fontos, hogy webáruházból olyan sugárzókat vásároljunk, amelyek villamos szigetelése és páratűrése megfelelő. A beltéri helyiséget ügyes kezűek házilag is elkészíthetik.

Alapfelszereltsége: elektromos infrasugárzók, szaunapad, padlórács, háttámla, szellőzőnyílás. Az ajtó edzett biztonsági üveg. Az infrasugárzók elhelyezése olyan, hogy teljes magasságban egyenletes hőhatást biztosít.

Egy egyszemélyes infrakabinba rendszerint 4–5 fütőegységet helyeznek el.

Lásd még: infrasugárzó panelek, energiatakarékosság, elektromos fűtés, kályha, hősugárzó infrapanelek, életmód, szaunázás, infrafűtés optimalizálása, szolgáltatások Budapesten, fűtési megoldás, infraszauna telepítése