2020. június 14., vasárnap

Fertőtlenítőszerek ára járvány idején


A vírus hatással van a keresletre és az árszabásra is

Kézfertőtlenítő szer keresés
A kézfertőtlenítő iránti igénynövekedés
A vírusjárványok nemcsak az emberi egészségre, hanem a gazdaságra is komoly hatással vannak. Megváltozik a kereslet és a kínálat, változnak az emberek igényei és értelemszerűen változnak az árak is. Röviden tekintsük át, hogy milyen változásokat generált a legújabb vírusjárvány a gazdaságban.

Fertőtlenítőszer kereslet és árak


A járvány terjedésével párhuzamosan megnőtt a kereslet a különféle fertőtlenítő szerek és készítmények iránt. Az első rohamok során az áraktól teljesen függetlenül vásárolták fel a kézfertőtlenítőket, emellett természetesen a személyes védelmet biztosító eszközök iránti kereslet is megnőtt.

A kereslet növekedését a Google Trends oldalán is megfigyelhetjük. Mivel a keresőoldal nem közöl konkrét számokat, ezért csak arányokat látunk, ami alapján úgy tűnik, hogy a kézfertőtlenítők kereslete mintegy százszorosára nőtt 2020 márciusában, május-júniusra azonban visszatért a korábbi szintre. Az adatok azéért is meglepőek, mert a Google 2004-től vezetett statisztikájában soha nemlátott keresletnövekedésként jelent meg a fertőtlenítőszer kulcsszóra történő keresés.


Mi történt az árakkal?


Természetesen a keresletnövekedést igyekeztek a forgalmazók is kihasználni. Ugyan a kereslet szinte kielégíthetetlen volt rövid ideig, az alapanyag beszerzése akadozott, ezért magától értetődött az áremelés.

Az egyik ismert árukereső oldal adatait elemezve láthatjuk, hogy egyes kézfertőtlenítők ára március hónap folyamán 90-100%-kal emelkedett, s bár három hónap alatt a kínálat növekedett, a kereslet visszaesett, még mindig 50%-kal drágább a termék.


Trükközés a kínálattal


Az elképesztő módon megemelkedett keresletet a fertőtlenítő szerek iránt sok cég megpróbálta kiaknázni, rengeteg új termék és márka jelent meg a piacon. A webáruházak oldalain ezen cégek termékeire keresve nem láthatunk korábbi árakat, hiszen új szerről van szó. A nagy gyártók ezért ahhoz a trükkhöz folyamodtak, hogy új néven gyártanak kéz- és felületfertőtlenítő szereket, így csak az aktuális fogyasztói ár látható a termékoldalon.


Kereslet visszaesés és járványelvonulás


Az adatok alapján úgy tűnik, hogy a gyártók egyelőre tartják a megemelt árakat, bár a szignifikánsan megemelkedett kínálat és a bezuhant kereslet ezt nem indokolja. Az árakat sokáig befolyásolta, hogy a termékekből hiány mutatkozott, mely természetesen csak időleges. A fertőtlenítőszer gyártók képesek optimilás áron kielégíteni szinte bármekkora vásárlói igényeket, azonban a normál a normál kereslet mellett nem éri meg növelni a gyártókapacitást.

A jelenlegi helyzetben az tapasztalható, hogy olyan új termékeket készítenek, melyeket magasabb áron értékesíthetnek. Ilyenek például a különböző illatosítású szerek, a kézkímélő adalékanyagok bevezetése.


Fertőtlenítőszerek ára és kereslete a vírusjárvány idején. A fertőtlenítő szer árát járvány idején a kereslet növekedése, a pánikszerű felvásárlás és a kínálat változása is befolyásolhatja. Néhány további ötlet az olvasáshoz: fertőtlenítés járvány idején, kéztisztító ár, ipari fertőtlenítés ára, baktérium és vírus, Google keresés