2023. január 28., szombat

Ivóvíz kezelés, szűrés, tisztítás

Tiszta víz az otthonunkban

 Házi vízszűrés, vízvezeték rendszer kialakítása

Szivattyú vízvezeték rendszerhez
Szivattyú kútvíz, esővíz szűrés nyomásához.

Otthonunk vízellátásában kiemelkedő szerep jut a szivattyúnak. Szükségletünk tisztaságáról pedig a háztartási vízszűrők gondoskodnak. Az ivóvízhálózat elhagyhatatlan része tehát a mechanikus (általában aktívszén-) vízszűrő és a fertőtlenítő berendezés, valamint a csaptelepek és a vezetékek. Az ivóvíz mozgásának biztosítása nélkül ezek haszontalanok maradnának.

Kiemelten: a fordított ozmózis elvén működő víztisztító és ivóvíz fertőtlenítő szűrőberendezés csak akkor működhet megfelelően, ha a szükséges víznyomást a jól funkcionáló szivattyú biztosítja.

Házi szivattyúk típusai

Az ivóvíz cirkulációját biztosító szivattyúk többféle típusba tartozhatnak. Az egyik legpraktikusabb berendezés a merülő vagy búvárszivattyú, mely a fúrt kút mélyére ereszthető, ahol közvetlenül a víz forráshelyéről láthatja el a hálózatot. A búvárszivattyú ideális lehet az artézi kutakban történő telepítésre. Hosszú élettartamuk és nagy teljesítményük gazdaságossá teszik ezt a változatot, további előnye, hogy a csekély átmérőnek köszönhetően elegendő kis átmérővel rendelkező furat készítése, mely tovább csökkenti a kiadásokat.

Ismertek a félig merülő szivattyúk, ezek valamivel egyszerűbbek a búvárszivattyúkhoz képest. Ez a típus ideális lehet kisebb vízhozamú kutakban történő használatra. Az ivóvízellátást a búvárszivattyúhoz hasonlóan végzi, azonban nincs szükség a tökéletes vízhatlanságra, valamivel könnyebb a szervizelés és tisztítás. Ennek megfelelően megakadályozandó, hogy víz kerüljön a szerkezet felső részére.

Szivattyú állomás

Az ivóvízellátás egyik elterjedt megoldása a szivattyúállomás telepítése a családi házak pincéjébe. A rendszer különlegessége a hidro-akkumulátor, mely eltárolja a vizet és folyamatosan biztosítja annak nyomását. A rendszer előnye, hogy képes folyamatosan biztosítani a megfelelő víznyomást, még sincs szükség a szivattyú folyamatos működtetésére. A rendszer folyamatosan készen áll az ivóvízellátásra.

A szivattyúállomás telepítése többféle előnnyel is jár:

  •  teljesen automatizálható a működése a megfelelő érzékelők és kapcsolók beszerelésével

  • állandó nyomást biztosít az épületben található vizes berendezések számára, védelmet nyújt a veszélyesen magas nyomásingadozás ellen

  • megnöveli a szivattyú élettartamát. Ajánlott a

Vízszűrés, kút- és esővíz tisztítása

Ivóvíz tisztítás - szűrőbetét
Cintropur vízszűrő betét

Egészségünk megóvása érdekében a vezetékes víz megtisztításánál is fontosabb a saját természeti forrásból nyert szükséglet kezelése. Épp ilyen az összegyűjtött esővíz vagy a kerti kútból nyert nyers víz. Ezek megtisztítása szűrő berendezések telepítésével lehetséges; az alábbi linken széles választékban kínál a webáruház ilyen alkalmatosságokat:

Vezetékrendszer kialakítása szivattyúval. Ivóvíz szűrés. A megfelelő szivattyútípus kiválasztásakor figyelembe kell venni az ivóvízellátás forrását és a fertőtlenítő és szűrő berendezések típusát is, azonban a szivattyúállomások telepítése minden vízvezeték rendszer esetében jó megoldás. Néhány további téma, mely érdemes lehet a részletesebb megismerésre: keringető és beadagoló vízszivattyúk, ipari ivóvíz szűrők, esőből, kútból ivóvíz. 

Ipari és háztartási vízszűrő berendezés

Tisztítás klór-dioxid oldattal, fertőtlenítés otthon, szivattyú szerelése, otthoni vízvezeték rendszer kialakítása. Fordított ozmózis membrán. Aktívszén szűrőbetétek.