2024. április 1., hétfő

Takarékos mikatermikus hősugárzók

mikatermikus hősugárzó

A mikatermikus hősugárzók olyan kombinált berendezések, amelyek a hagyományos villanyradiátorok előnyeit is megtartva főként az infravörös tartományban sugárzó hullámokat használnak a melegítéshez. Ezek az eszközök az űrkutatásból származó innovatív technológiát alkalmazzák. 

Mikathermikus fűtőelem: a hagyományos fűtőelemekkel szemben ezek a sugárzók egy különleges anyagból, mikából készült fűtőelemmel rendelkeznek. A mikának jó hővezető tulajdonságai vannak, így egyenletesen tudja elosztani a hőt a készülék testén belül.

Mint köztudott, az infravörös sugarak közvetlenül a testeket és felületeket melegítik, nem pedig a levegőt. A mikatermikus fűtőberendezések alacsony hőmérsékleten működnek, ami lehetővé teszi a biztonságos használatot, például kisgyermekes családok számára is. Ezek a készülékek hatékonyan melegítik a környező tárgyakat és testeket, és különböző típusokban elérhetők, például radiátorok, infrapanelek vagy sötétsugárzók formájába.

A mikatermikus infrafűtés azért lehet energiatakarékos a hagyományos konvekciós fűtéssel szemben, mert eltérő elven működik:

  • Nem a levegőt melegíti: A konvektorok és gázfűtések a levegőt melegítik fel, ami aztán áramlik a szobában, és közben hőveszteséget szenved. Az infrapanel ezzel szemben infravörös sugarakat bocsát ki, amelyek a szilárd tárgyakat (falakat, bútorokat, embereket) melegítik fel közvetlenül. Ezek a tárgyak aztán leadják a hőt a levegőnek.
  • Kellemesebb hőérzet: Mivel az infravörös sugarak minket is melegítenek közvetlenül, ezért alacsonyabb levegő hőmérséklet mellett is kellemes meleg érzetet biztosít. Ez csökkenti a szükséges energiafogyasztást.
  • Pontosabban szabályozható: Az infrapanelek gyorsan be- és kikapcsolhatóak, így csak akkor működnek, amikor tényleg tartózkodunk a helyiségben, és csökkenthető a  fűtetlen időszakok hővesztesége.

A jó szobai infrapanel hősugárzó vásárlásakor figyeljünk az áramfogyasztásra, a teljesítményre és a gyártó által előírt paraméterekre. Az elektromos hősugárzók biztonságosan használhatók gyermekek és állatok mellett is, és lehetnek alkalmi vagy állandó fűtési alternatívák is