2019. április 29., hétfő

Kakaóbab termesztése házilag

Télikertben vagy beépített teraszon élő növények


Kakaó fa nevelése otthon
Otthon nevelt kakaófa termése
A kakaóbabot a télikertben, a beépített teraszon vagy pálmaházban is termeszthetjük házilag. A friss kakaó készítése nem egyszerű feladat, de kis igyekezettel és kedvvel egészen különleges növényről gondoskodhatunk és nem akármilyen nyalánkságot is készíthetünk otthonunkban. A kakaó egy olyan növény, mely a meleg éghajlatot szereti, ezért nem is érdemes megpróbálkozni a kertben történő nevelésével.

Milyen klímára van szüksége a kakaófának


A kakaó fejlődését két tényező befolyásolja: hőmérséklet és víz.

A kakaófa csak olyan helyen termeszthető, ahol meleg és párás környezetben növekedhet. A nevelés során rendkívüli módon oda kell figyelni az öntözésre, mivel nem viseli el a vízhiányt. Az öntözővíz mellett a párásításról is gondoskodni kell, ha a télikertben nincs megfelelő mennyiségű, párát kibocsájtó növény.

Mivel a kakaófa eredeti előfordulási helyén az esőerdők fáinak árnyékában él, ezért biztosítani kell a beépített terasz árnyékolását a megfelelő technológia beszerelésének segítségével.

Milyen termőföldben neveljünk kakaót?


A kakaófa akkor fejlődhet megfelelően, ha durva szemcsés talajba ültetjük. A gyökérzet fejlődéséhez szükséges, hogy mintegy másfél méteres mélységig elegendő mennyiséget tartalmazzon. A kakaó nem tűri a pangóvizet, ezért biztosítani kell a vízelvezetést a talaj optimális nedvességtartalmának elérése céljából. A szakemberek véleménye szerint a kakaó házi ápolásához az 5-7,5 pH-jú talaj a legjobb.

A kakaó termése


A kakaó beporzására nagyon rövid idő áll rendelkezésre, ezért ezt saját kezűleg kell elvégezni a beépített teraszon. A növény gazdájának hosszú távon kell gondolkoznia, mer az első komolyabb termés 7-8 év múlva várható, de a 100 éves fa is hoz még termést.

A termést évente kétszer takaríthatjuk be, ősz végén és nyár derekán. A leszedett magokat azonnal ki kell fejteni hüvelyükből, hogy alkalmasak legyenek a fermentálásra.

A kakaóbab szárítása és fermentációja


A kakaóbabot egymásra halmozva banánlevelekkel fedik le, ennek hatására a kakaóbabot élesztő veszi körül, mely a gyümölcshúst alkohollá alakítja át. A babhalmok hőmérséklete 40-45°C-ra nő és két napon belül szétesik, ekkor alakul ki a csokoládészín és íz. A kakaóbabok fermentációs ideje fajtától függően 2-7 nap között változik.

A kakaóbab a végső formáját az ellenőrzött körülmények között végzett szárítás során nyeri el.

Kakaóbab és fa termesztése otthon házilag. A kakaófa gondozását a télikertben vagy a beépített teraszon lehet megvalósítani, ha ott kialakítjuk a megfelelő klímát és árnyékolást. Ne felejtkezzünk el a megfelelő mennyiségű és minőségű öntözővízről sem. Néhány téma, mely továbbolvasását érdemes megfontolni: beépített terasz ára, műanyag télikert építése, kakaó fermentálása, növények öntözés, vízgazdálkodás a kertben, ivóvíz fertőtlenítés. Kávécserje termesztése otthon.

Újabb cikkek: