2020. április 14., kedd

Műanyag csomagoló rendszer


Műanyag alapú gyűjtő- és szállítási csomagolórendszer

csomagolás műanyag fólia
Csomagolás műanyag fóliával


A műanyag fóliából kialakított burkoló jellegű gyűjtőcsomagolás célja csupán a termékek vagy fogyasztói csomagolások összefogása, teherviselésre nem alkalmas, a géprendszer összeállítása egyszerű. A burkolat lehet zárt vagy nyitott, ez utóbbit övezésnek nevezik.

A műanyag fólia burkolatok három változata terjedt el:


  • a normál,
  • a nyújtható
  • a zsugorfólia.

Normál fóliázó géprendszer


A normál műanyag fóliával végzett burkolócsomagolási általában kisebb súlyú és méretű gyűjtőcsomagok renderszerű kialakítására használják. A burkoláshoz többnyire csillogó felületű fóliákat (pl. viszkóz, polipropilén) használnak.

A gyűjtőcsomagoló géphez érkező csomagolásokból, azok jellegétől függően sorokból vagy egymásra helyezett rétegekből álló, rendezett, azonos darabszámú egységeket képeznek. Ezeket a betoló mechanizmus a tekercsből levágott fóliadarabnak tolja és a szállítópálya a fóliát a burkolandó egységgel együtt a hajtogató és a hőzáró szerszámokhoz viszi.

Modern csomagolórendszer


Műanyag csomagolórendszer
Gyűjtőcsomagoláshoz műanyag fóliák
A modern műanyag csomagolórendszer újabb változata a fóliák rugalmasságát használja ki. A rugalmassági határig nyújtott fóliában feszültség ébred, ami az eredeti hosszúság visszaállítására törekszik. Az eljárást feszítve evezésnek nevezik. Két fóliatekercsből indulnak ki, ezeket függönyszerűen összehegesztik.

A burkolandó egységet a fóliafüggönynek tolják, majd a fóliát fékezve a két pályát összehúzva feszített állapotban összehegesztik. A hegesztőegység kettős varratot alakít ki, a két varrat között a fóliát elvágva a függöny ismét létrejön. A varratot feszített állapotban - a pofák hűtésével - lehűtik, majd a teljes szilárdság elérése után a pofákat nyitják. A fóliaöv a belső feszültség hatására ráfeszül az egységre, és a terméket szilárdan összefogja.

Ez a módszer többé-kevésbé szilárd, alaktartó csomagolásokhoz vált be.

Zsugorfóliázó műanyag gép


A zsugorfóliás gyűjtőcsomagolásnál a műanyag fóliák emlékezőképességét használják ki: burkolatot készítve és azt felmelegítve, a fólia igyekszik visszanyerni eredeti méreteit, zsugorodik. A zsugorítást villamos rendszerű fűtésű alagútban végzik, de kialakultak más (pl. forró levegő ráfúvása) módszerek is.

A zsugorítás hőmérsékletét a felhasznált fóliának megfelelően kell megválasztani:    polietilén zsugorfólia esetében 120-150 °C, PVC zsugorfólia esetében 110-115°C. Az aránylag nagy hőmérséklet ellenére a rövid tartózkodási idő és a rossz hőátadás folytán a hőmérséklet a termékek belsejében 2-3 °C-nál jobban nem emelkelkedik.


Műanyag csomagoló rendszer gyártása. A műanyag csomagoló géprendszerek kialakításakor a műanyagipari berendezések mellett élelmiszeripari berendezéseket is alkalmaznak. Néhány további téma, melyet minden olvasónk számára ajánlunk: műanyag gyártás, csomagolás készítése, műanyag-ipari árak, élelmiszeripar fertőtlenítése.