2020. január 19., vasárnap

Az ipari húsdaráló gépek

Ipari húsdaráló működése


A nagykonyhákban az alapanyagok közül a hús minden nap megfordul. Emiatt a különböző típusú húsok hatékony és gyors előkészítése, feldolgozása létkérdés minden vendéglátóegység számára. Ahhoz azonban, hogy egy biztosíthassuk mindenképp szükséges egy ipari húsdaráló megléte. Ezen berendezések biztosíthatják a zavartalan és könnyed húsfeldolgozást.

ipari húsdaráló gép
Ipari húsdaráló gép
A megfelelő gép kiválasztásához azonban a legjobb, ha tisztába kerülünk az ipari húsdarálók működésével.

Ipari húsdaráló funkciója


Az ipari húsdaráló gépeket az ételek előkészítési területén használják szinte minden konyhában. Segítségükkel gyorsan és állandó minőségben készíthetünk darált húst, töltelékeket, pástétomokat, krémeket. Az ipari húsdaráló gépek szerkezetét és működését nézve már rég óta bizonyított konstrukciókat alkalmaznak a gyártók, és különféle biztonsági rendszerek felelősek a megfelelő és biztonságos munkavégzésért és pl. hűtés védi a motort a túlmelegedéstől.

Ipari húsdaráló teljesítménye


Kapacitásukat tekintve az aprónak mondható 10kg és 3500kg/óra kimeneti teljesítmény tartományban egyaránt megtalálhatóak az ipari húsdaráló gépek. A megfelelő gép kiválasztásához mindig az eltérő igényeknek megfelelően gépet kell választani. Mindezt a darálási méret és a tárcsa csiga vastagság szerint javasolt megtenni. Mosogatása nagyon egyszerű, a legtöbb ipari húsdaráló gép mosogatógépben is tisztítható, ami felgyorsítja a tiszta, szakszerű munkavégzést is.

Ipari húsdarálók működése elve


A húsdarálók használati elve szerint a feldolgozandó húsalapanyagot „nyírjuk”. Ezt a nyírandó anyagot a gép segítségével egy késpár között (ollószerűen) daraboljuk fel. Ilyen eszköz az ipari húsdaráló is húsdaráló, ahol a késpár egyik eleme egy forgó mozgást végző, több vágó éllel rendelkező kés, míg a másik eleme egy "rosta" alakú több lyukkal ellátott tárcsa. Ebben rendszerben a vágó éleket a furatok pereme képviseli.

A rostán található furatok mérete és száma határozza meg a darálandó anyag darálás utáni állagát és méretét is. A darálandó anyag továbbítására egy csiga alakú úgynevezett "extrudert", magyarul sajtolót alkalmaznak.

Ezzel a fajta kialakítással bár húsdarálóról beszélünk, de ezzel a darálótípusú készülékkel gyakorlatilag bármilyen késsel vágható anyagot felapríthatunk, rosta furat mérettel megegyezőre.

Ipari húsdarálók meghajtása


Az ipari darálók meghajtásáról mindig egy nagyteljesítményű villanymotor gondoskodik. A nagy teljesítmény érdekében az ipari jellegű vagy ipari kivitel esetében szinkronmotorral történik az sajtoló forgatása. Ezek állandó nagy fordulatszámon képesek működni és jóval megbízhatóbbak és hosszabb élettartammal is rendelkeznek, mint a házi felhasználásra szánt gépek szénszálas motorjai

Ipari húsdarálók felépítése


A házi felhasználásra szánt gépek általában roppant takarékos anyaghányaddal készülnek, törésük, leesésük viszonylag gyakran okoz megoldhatatlan problémákat. Az ipari húsdarálók esetén azonban már maga a váz is minőségi anyagokból készül. Leggyakrabban alumínium alkotja a külső borítást, vagyis a minőségi ipari gépek minden porcikája hosszú élettartamra tervezettek.

Összegezve:


Az ipari húsdarálók működése tehát összességében egyszerűnek mondható és a minőségi anyagoknak hála hosszútávon is számíthatunk működésükre. A konyhai folyamatokat pedig oly mértékben képes megkönnyíteni, hogy egy ipari húsdarálóba történő befektetés mindenképpen megtérülő befektetésnek tekinthető.