2015. szeptember 23., szerda

Magyarország most fizeti meg a menekült transzfer árát


Hol és hogyan lehet ennyi embert elhelyezni


Átgondolt Salgó polcrendszer
Egy raktár munkája, így dolgoznak a polcok között
A menekülthelyzet még csak felsejlett a köztudatban, amikor a külföldi kormányok már megállapodtak a menekültek elhelyezéséről. Júliusi hír volt az index.hu-n, hogy a szlovák és osztrák belügyminiszter megállapodtak, hogy egy humanitárius transzfer keretében 500 menekültet helyeznek el Szlovákiában. Az akkori megállapodás – mint utólag kiderült – jelentősen alábecsülte a Magyarországon keresztül Ausztriába és Németországba induló menekülthullámot. Jelenleg olyan sok migráns érkezik, hogy még salgópolcon sem férnének el. Jelentős csavar volt a történetben, amikor a kormány elkezdte szerelni a kerítést és egyéb védvonalakat épített.

Miért van a menekülteknél mobiltelefon?


Sokan megrökönyödéssel vették tudomásul, hogy a híradásokban látható, hogy a nehéz sorsú menekülteknél a legújabb márkájú okostelefonok, mobiltelefonok vannak. Ebben azonban nincs semmi különös. Az otthonuktól távol járó emberek így tudnak üzenni, smst küldeni az otthon maradottaknak, emellett a mobil applikációk segítségével tájolhatják be magukat, merre is járnak.


Hogyan lehet ennyi embert elszállásolni?

Az egyre gyakrabban érkező transzferek számára próbálnak minél otthonosabb körülményeket kialakítani. Több tábori ágyat vásároltak, sátrakat építettek, rengeteg vizes blokkot csavaroztak össze. A nagyobb állomásokon külön kiépített polcrendszereken áll a szükséges ellátmány.

Bős lehet az egyik célállomás

A Népszabadság készített interjút, Bős polgármesterével, arról, hogy mi a véleménye a faluban lakóknak az odaköltöztetni kívánt migránsokról, hol szállásolnák el őket?

„Nem titkolt tény, hogy az a négyemeletes épület egykor a vízerőmű munkásszállásaként szolgált, majd pedig a Szlovák Műszaki Egyetem vásárolta meg, amely viszont évekkel ezelőtt teljesen bérmentve, bérbe adta a Bevándorlási Hivatalnak. A balkáni háború idején főleg koszovói és boszniai menekülteket szállásoltak el itt a hatóságok, akik a csatazaj elmúltával vagy hazamentek vagy pedig Nyugatra próbáltak eljutni. Különösebb gond nem volt velük, ennek ellenére megértem, hozzájuk hasonlóan átérzem polgártársaim aggodalmait, amikor a faluba érkezőkről van szó.”

Át kell alakítani az épületeket, nagyon sok új tárolóhelyre van szükségük, valószínű, hogy ha a helyzet így marad, kénytelenek lesznek igénybe venni


Egyértelmű, hogy Magyarország most fizeti meg a menekült transzfer árát, duplán is.A transzfer ár, nem kevés, de a menekültek, még többen vannak. Nem elég a salgó polc, a tárolás, megszervezésére, még több polcrendszer szükséges. A menekültáradat fogadására, egyértelmű, hogy jól átgondolt polcrendszerek beszerelésével és feltöltésével készülnek az ellátó raktárak és önkéntesek.