2017. január 24., kedd

Milyen áron válthatunk HDD-ről SSD-re?

Laptop SSD és HDD összehasonlítása
Különbség a laptop HDD és SSD belseje

Megéri a gyorsabb, de drágább SSD?


Minden régi laptop modernizációja lehetséges és komoly sebességnövekedést érhetünk el, ha a merevlemez meghajtót modern SSD-re cseréljük.

A legtöbb laptop alkatrész modernizációjának, cseréjének ára magas, mégsem vesszünk észre jelentős sebességnövekedést. Ha azonban a régi típusú, mechanikus merevlemez helyére egy SSD meghajtó kerül, akkor hatalmas különbséget tapasztalhatunk, a rendszer pillanatok alatt betöltődik.

A korábban lassan működő szolgáltatások, a másolás és áthelyezés néhány pillanat műve. Még a lassúságáról és lomhaságáról híres Adobe Photoshop is repül az új meghajtóra telepített operációs rendszeren.

Mi az SSD?


Az SSD-meghajtó lényegében egy flash memória, mely mozgó alkatrészek nélkül tárolja az információkat. A flash meghajtóhoz képest viszont gyorsabban működik, mivel a SATA3 csatlakozón keresztül gyorsabban kommunikál a laptop alaplapjával, memóriájával és processzorával. A HDD-hez képest az SDD sokkal alkalmasabb a laptopok számára, hiszen könnyebb, gyorsabb és energiatakarékosabb, emellett a mozgó alkatrészek hiánya miatt nem is sérülékeny.

A gyorsaságnak természetesen megvan az ára. Az SSD-k gyorsasága és kompaktsága miatt egyre nagyobb rájuk a kereslet, ez meglátszik az árán is. Optimális esetben egy 120 Gb nagyságú SSD-t érdemes vásárolni, hiszen ezen elfér a rendszer és a minimálisan szükséges programok, dokumentumok és archívum.

Adattárolásra külső merevlemezt csatlakoztathatunk a laptophoz vagy Google Drive tárhelyet vásárolhatunk, aminek szintén folyamatosan csökken az ára.

A legtöbb SSD 2.5 hüvelykes méretben készül, tehát beszerelhető a laptopba, de kapható 1.8 hüvelykes is, tehát bizonyosodjunk meg arról, hogy megfelelő hardvert veszünk, mielőtt kifizetjük az SSD árát.

Milyen áron válthatunk HDD-ről SSD-re és miért érdemes kicserérlni ezeket az alkatrészeket? Érdemes a laptop HDD-ről SSD-re cserélni a merevlemez meghajtót, hiszen nem sokkal magasabb az ár, de sokkal gyorsabb és a programok, operációs rendszer azonnal indul. További érdekes és izgalmas témák olvasásra: laptop SSD, laptop HDD, laptop szerviz, ár, gyors laptop, SATA.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése