2019. január 21., hétfő

Ivóvízellátás szivattyúval

Otthoni vízvezeték rendszer kialakítása


Szivattyú vízvezeték rendszerhez
Ivóvíz szivattyú kiválasztása
Az otthonok vízellátásában kiemelkedő szerep jut a szivattyúnak. Az ivóvízhálózat elhagyhatatlan része a vízszűrő és fertőtlenítő berendezés, a csaptelepek és a vezetékek, de az ivóvíz mozgásának biztosítása nélkül ezek haszontalanok maradnának. A fordított ozmózis elvén működő víztisztító és ivóvíz fertőtlenítő szűrőberendezés csak akkor működhet megfelelően, ha a szükséges víznyomást a szivattyú biztosítja.

A szivattyúk típusai


Az ivóvíz cirkulációját biztosító szivattyúk többféle típusba tartozhatnak. Az egyik legpraktikusabb berendezés a merülő vagy búvárszivattyú, mely a fúrt kút mélyére ereszthető, ahol közvetlenül a víz forráshelyéről láthatja el a hálózatot. A búvárszivattyú ideális lehet az artézi kutakban történő telepítésre. Hosszú élettartamuk és nagy teljesítményük gazdaságossá teszik ezt a változatot, további előnye, hogy a csekély átmérőnek köszönhetően elegendő kis átmérővel rendelkező furat készítése, mely tovább csökkenti a kiadásokat.

A félig merülő szivattyúk valamivel egyszerűbbek a búvárszivattyúkhoz képest. Ez a típus ideális lehet kisebb vízhozamú kutakban történő használatra. Az ivóvízellátást a búvárszivattyúhoz hasonlóan végzi, azonban nincs szükség a tökéletes vízhatlanságra, valamivel könnyebb a szervizelés és tisztítás. Ennek megfelelően megakadályozandó, hogy víz kerüljön a szerkezet felső részére.

Szivattyú állomás


Az ivóvízellátás egyik elterjedt megoldása a szivattyúállomás telepítése a családi házak pincéjébe. A rendszer különlegessége a hidro-akkumulátor, mely eltárolja a vizet és folyamatosan biztosítja annak nyomását. A rendszer előnye, hogy képes folyamatosan biztosítani a megfelelő víznyomást, még sincs szükség a szivattyú folyamatos működtetésére. A rendszer folyamatosan készen áll az ivóvízellátásra.

A szivattyúállomás telepítése többféle előnnyel is jár:

  •  teljesen automatizálható a működése a megfelelő érzékelők és kapcsolók beszerelésével
  • állandó nyomást biztosít az épületben található vizes berendezések számára, védelmet nyújt a veszélyesen magas nyomásingadozás ellen
  • megnöveli a szivattyú élettartamát.


Ivóvízellátás és vízvezeték rendszer kialakítása szivattyúval. A megfelelő szivattyútípus kiválasztásakor figyelembe kell venni az ivóvízellátás forrását és a fertőtlenítő és szűrő berendezések típusát is, azonban a szivattyúállomások telepítése minden vízvezeték rendszer esetében jó megoldás. Néhány további téma, mely érdemes lehet a részletesebb megismerésre: keringető és beadagoló vízszivattyúk, ivóvíz szűrő, ivóvíz tisztítás klór-dioxid, fertőtlenítés otthon, szivattyú szerelése, vízvezeték rendszer kialakítása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése