2012. október 6., szombat

"Oltári gáz van" - "Kvázi feudális berendezkedés"

"Súlyos hiba úgy viselkedni, mintha mi fújnánk a Passzát-szelet"


A kormány intézkedéseit bírálta Chikán Attila és Mellár Tamás is a Menedzserek Országos Szövetségének konferenciáján. Az első Orbán kormány gazdasági minisztere szerint a koncepció hiánya és az improvizálás jellemzi a kabinet intézkedéseit. Mellár Tamás pedig azt mondta: nem lesz IMF-megállapodás. Szerinte az egyezség hiánya miatt drágábban kell finanszírozni a jövő évi költségvetést.Chikán Attila és Mellár Tamás közgazdászok szerint a kormánynak olyan koherens gazdaságpolitikát kellene folytatnia, amely az elmúlt két évre nem volt jellemző. A két egyetemi professzor, aki az első Orbán-kabinet alatt magas kormányzati funkciót töltött be, a Menedzserek Országos Szövetségének (MOSZ) csütörtöki rendezvényén értékelte a magyar gazdaságpolitikát.

A hallgatóságból érkezett kérdésre, hogy a magyar kormány még ebben a választási ciklusban köt-e megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), Mellár Tamás, a KSH volt elnöke kategorikusan nemmel válaszolt. 

Chikán Attila pedig úgy felelt: nincs olyan kormánydöntés, hogy ne legyen, de olyan sincs, hogy legyen megállapodás az IMF-fel. "Én kívánatosnak tartom" a hitelmegállapodást - tette hozzá.

Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere elmondta: a magyar gazdaság egyik legnagyobb problémája a bizalom hiánya; a gazdaság szereplői bizalmatlanok a kormánnyal és egymással szemben.
A volt miniszter a jövő évi költségvetésről elmondta: "bölcs döntés volt", hogy a kormány a végleges számok elfogadását az IMF-tárgyalások következő szakasza utáni időszakra tolta el. Szerinte helyes, hogy a kormány a túlköltekezést vissza akarja fogni és csökkenteni kívánja a költségvetés hiányát, de nem mindegy, hogy milyen eszközökkel teszi ezt.

Mellár Tamás kiemelte: az elmúlt két évben a kormány szokatlan gazdaságpolitikai megoldásai, az úgynevezett unortodox gazdaságpolitikai intézkedések nem álltak össze. Sőt a helyzetet nehezítette, hogy az intézkedések mögött rendre elmaradtak a hatástanulmányok - vélekedett. Mellár Tamás rámutatott: jó cél az, hogy az államadósságot csökkenteni akarja a kormány, de ehhez szerkezeti változások is szükségesek hosszabb távon, mert a magyar gazdaság jelenlegi állapotában és szerkezetében nem versenyképes.
Mellár Tamás szólt arról, hogy az Orbán-kormány "nekiesett a külföldi tőkének", ezt azonban furcsa módon felemásan teszi: miközben nem szereti a szolgáltató szektorban tevékenykedő, illetve a pénzügyi szektorban működő külföldi tőkét, addig a kifejezetten a termelésbe beruházó külföldi tőkéseket kedveli.

A volt KSH-elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a kormány a "kvázi feudális berendezkedést" akarja megvalósítani az országban. Rámutatott: a több évszázados hagyományok miatt erre a hűbéri társadalomra van is fogadókészség a magyar társadalom egy részében. Mint mondta: "újra meg lehetne írni Mikszáth vagy Móricz regényeit, például a Rokonokat".

Arra a felvetésre, hogy milyen intézkedéseket tennének, ha volna beleszólásuk a kormányzati politika alakításába, Chikán Attila úgy felelt: a cél az lenne, hogy visszaálljon a stabilitás és a bizalom, és jelentősen korszerűsíteni kellene az intézményrendszert. Kiemelte: a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium együttműködése "totális csőd".

Mellár Tamás úgy fogalmazott, hogy "minél előbb befejezném a szabadságharcot, és a hosszú távú együttműködésre helyezném a hangsúlyt a külföldi tőkével".