2019. január 7., hétfő

Ivóvíz tisztítás az iparban

Miért van szükség vízkezelési eljárásokra

Ivóvíz kezelés és fertőtlenítés
Fertőtlenítés és ivóvízkezelés az élelmiszeriparban.

Sokan úgy gondolhatják, hogy a csapból folyó tiszta ivóvíz alkalmas ipari felhasználásara, azonban az élelmiszeriparban kiegészítő fertőtlenítési, tisztító és szűrő eljárások alkalmazása kötelező. Az élelmiszergyártásban a víz alapanyag, tehát az elkészült termék minőségére is hatással van. A felhasznált víz összetétele befolyásolja az élelmiszer mikrobiológiai összetételét és a kémiai-fizikai tulajdonságaira és az eltarthatóságra is hatással van.

Milyen élelmiszergyártó cégek esetében fontos az ivóvízkezelés, fertőtlenítés?


  • tejipari termékek gyártása
  • húsüzem, vágóhíd
  • gyermek élelmiszer gyártása
  • pékségek
  • üdítőitalok, ivóvizek palackozása
  • konzervipar.

Az élelmiszeriparban a vízkezelés szabályainak betartása az élelmiszer biztonság szempontjából és az elkészült termékek minőségének biztosítása miatt is fontos. Az italok készítése során a felhasznált víz minősége határozza meg az elkészült termék ízét.

A berendezések és gépek védelme
 

Az élelmiszergyártás során használt víz a berendezések és gépeket is rongálhatja. A vízben előforduló vízkő különösen a hőkezelési eljárások során rakódik le, ezért szükség van a megfelelő szűrésre. A lerakódott vízkő megnöveli az energiafelhasználást, csökkenti a berendezések kapacitását és megnehezíti a fertőtlenítést, illetve csökkenti a fertőtlenítő szerek hatását.

Az ipari vízkezelés tehát az eszközök élettartamának növelését is szolgálja.

A vízminőséget befolyásoló tényezők


A kezeletlenül alkalmazott ivóvíz károsan befolyásolja az elkészült terméket és a gyártás során alkalmazott berendezéseket. A vízben található káros összetevők:

  • vízkeménységet előidéző sók (kalcium és magnézium)
  • vas
  • ammónium sók
  • nitrátok, nitritek és szulfátok
  • szélsőséges pH érték
  • bakteriális szennyeződés.

Az ipari víztisztítás módszerei


Az iparban felhasznált ivóvizet az alábbi módszerekkel tisztítják és kezelik: vízlágyító szűrést végeznek, aktív szénszűrő segítségével eltávolítják az organikus maradványokat és klórszármazékokat, ozmózis eljárással kiszűrik az összes ásványi maradványt.


Ivóvíz tisztítás és szűrés az iparban, az élelmiszer gyártásban. Az ivóvíz kezelés szolgáltatásának ára függ az ipari felhasználástól és a víz fertőtlenítésére használt berendezés típusából, a klór szerek beszerzésének módjától. Néhány további téma, melyet olvasásra ajánlunk: ivóvíz szűrő, ivóvíz tisztítás megrendelés, fertőtlenítés szakszerűen, ipari szolgáltatás, tisztító- és fertőtlenítő szolgáltatás ára.