2019. március 25., hétfő

Vízgazdálkodás és vízszállítás a mezőgazdaságban

A csepegtető öntözőrendszer csőhálózata


Vízvezeték kezelése
Vízkezelés és vízszállítás a mezőgazdaságban
A megfelelő minőségű öntözéshez a mezőgazdaságban szükség van a szakszerű vízkezelésre. A vízkezelés feladata az öntözővíz biztosítása, kitermeléssel vagy tisztítással, a vízminőség ellenőrzése és beállítása, szükség esetén szűrés és végül a vízszállítás a növényekhez. az öntözés helyszínére. A vízszállítás csőhálózatok segítségével történik, mely az alábbi részekből áll:

  • szárnyvezetékek
  • szárnyvezetékcsoport és osztóvezeték
  • mellékvezeték
  • fővezeték.

A vízszállító szárnyvezetékek


A szárnyvezetékeket vízadagoló csepegtetőtestekből és vékony műanyag csövekből állítják össze. Feladatuk az, hogy az öntözött növényállomány egyedeinek sorait elegendő mennyiségű és megfelelő öntözővízzel lássák el.

A szárnyvezeték csövét úgy kell megválasztani, hogy anyaga


  • eléggé rugalmas legyen ahhoz, hogy a csepegtetőtest vízhatlanul beilleszthető legyen,
  • eléggé hajlékony legyen ahhoz, hogy orsókra lehessen tekercselni a szállításhoz
  • ellenálló legyen a fagy és a napsugárzás hatásainak.

Szárnyvezetékek építéséhez általában polipropilén csöveket használnak. PVC és polietilén csövek alkalmazása kevésbé gyakori.

Az öntözőberendezés szállítóvezetékei


A nagyüzemi vízgazdálkodásban a kiterjedt csepegtető öntözőberendezések szárnyvezetékeinek három követelményt kell egyidejűleg kielégíteniük:

  • A szárnyvezetékeknek, vízvezetékeknek hosszúaknak kell lenniük. A talajművelés, a növényápolás és -védelem gépeinek gazdaságos üzeméhez hosszú menetekre van szükség a fordulók között. A nagy ültetvények esetében nem ritkák a 400-600 m széles kertek, táblák. Ezért a 200-300 m hosszú szárnyvezetékek is elég gyakoriak.
     
  • Az ültetvény növényállományának egyedei ugyanazt a vízmennyiséget fogyasztják el. Ezért az öntözővíz adagolásának egyformasága a szárnyvezeték teljes hosszában rendkívül fontos.
     
  • A közepes tenyészterületű gyümölcsösökben is mintegy 2000 m szárnyvezetékcsőre van szükség. Ezért az anyaggal való takarékosság és a beruházási költségek csökkentése végett egyaránt a lehető legkisebb átmérőjű csövek használata indokolt.

A vízvezetékcsövek elrendezése


A legegyszerűbb és rendszerint a legolcsóbb szárnyvezeték-elrendezés a vízgazdálkodásban egyenes, egyesével kihelyezett szárnyakból áll. Ezekben a csepegtetőtestek viszonylag kis térközönként illeszkednek.


Vízgazdálkodás és vízszállítás kialakítása a mezőgazdaságban és iparban. A mezőgazdaságban az öntözőrendszerek kiépítéséhez biztosítani kell a megfelelő vízgazdálkodást, a vízkezelés pedig a szállítás alapja. Részletesen érdemes elolvasni az alábbi témákat is: vízgazdálkodás megszervezése ára, vízszállítás csővezetékekkel, vízkezelés és tisztítás, adagoló szivattyúk. vízvezeték rendszer karbantartása, öntözés és növénygondozás.