2019. február 20., szerda

Vízkezelés a mezőgazdaságban

Az esőszerű öntözés


Öntözés a mezőgazdaságban víz.
A vízkezeléssel megvalósított öntözés.
A mezőgazdasági vízkezelés elsődleges célja, hogy a növények számára megfelelő minőségű és tápanyagokban gazdag öntözővizet kapjunk. Az öntözéshez használt vizet a kitermelés helyétől el kell juttatni a növényekhez, a szállítás végső mozzanatát öntözésnek nevezzük. A növények öntözésének többféle módszerét alkalmazzuk, az egyik ilyen az esőszerű öntözés.

Mit nevezünk esőszerű öntözésnek?


Az esőszerű öntözés során a vízkezelés segítségével biztosított öntözővizet az esőhöz hasonló apró cseppek formájában juttatják a talaj felett a légtérbe, így az esőhöz hasonló módon hullik a növényekre, a termőtalajra.

Esőszerű öntözéskor a vizet a csővezetékben nyomás alatt vezetjük a szórófejekig, ahonnan a víz nagy sebességgel jut a légtérbe. A mezőgazdaságban jelenleg ez a legelterjedtebb öntözési forma. Előnye, hogy minden talajtípuson alkalmazható, tereprendezést nem igényel, gépesíthető. Az öntözésre berendezett területek 75%-án alkalmazzák ezt a vízkezelési típust.

A víz eljuttatása a növényekhez:


  • a vízkitermelés, vízkezelés helyétől el kell juttatni az öntözővizet a mezőgazdasági területre
  • egyenletesen el kell osztani a vizet a termőterületen.

A vízellátás típusai


Az öntözővíz a vízforrástól a mezőgazdasági növényekhez kétféle berendezés segítségével juthat el:

  • hordozható esőztető öntözőberendezéssel (szivattyús gépekkel)
  • felszín alatti csővezetéssel, vízkezeléssel, vízvezetékkel.

Az esőszerű öntözőberendezések felépítése:


  • vízszivattyú
  • fő és szárnyvezetékek
  • szórófejek.

A legelterjedtebb öntözőberendezések csővezetékei és szerelvényei az öntözővizet a víznyerő helyről juttatják el a szárnyvezetékhez vagy közvetlenül a szórófejhez. A szivattyús gépcsoport és a vízforrás között pedig a nyomócső. Ezek a csövek acélból vagy alumíniumból készülnek. A csöveket a vízkezelést tervező szakemberek állítják össze.

A rendszer kiépítésekor úgy kell eljárni, hogy a szivattyú a lehető legközelebb legyen a vízforráshoz, a szállítóvezeték útján a szintkülönbség ne legyen magasabb 6 méternél. A szórófejek számát a szállított vízmennyiség és a mezőgazdasági terület mérete alapján gondosan ki kell számolni.


Vízkezelés és tisztítás a mezőgazdaságban. A mezőgazdaságban a vízkezelés feladata a megfelelő mennyiségű öntözővíz biztosítása, amit tisztítás és kitermelés útján érnek el, a folyamat olykor fertőtlenítéssel is jár. Néhány olyan téma, mely közelebb hozza a megismert anyagot: vízvezeték rendszer tisztítása, szakszerű vízkezelés alkalmazása, ivóvíz tisztítás klór-dioxiddal, öntözés és ivóvízellátás biztosítása szivattyúval, mezőgazdasági berendezések, ivóvízkezelés