2017. január 9., hétfő

Laptop akkumulátor típusok

lítium laptop akkumulátor
Új generációs laptop akkumulátor

A lítium-polimer akkumulátor tulajdonsága


A laptopok legújabb generációjának akkumulátorait lítium-polimer (Li-pol vagy Li-polymer) cellák alkotják. A lítium-polimer laptop akkumulátorok magas kapacitásuk ellenére vékonyak és könnyűek, ezért előszeretettel alkalmazzák ezt a típust mobil eszközökben.

A lítium-polimer akkumulátor sajátosságai:


  • a lítium-ion akkumulátorhoz viszonyítva egységenként dupla energiasűrűséggel rendelkezik
  • nagyon alacsony az önkisülése
  • az elemek vastagsága 1 milliméteres is lehet
  • nincs számottevő feszültségváltozás a használat közben.
A laptop akkumulátorok ezen típusában a cellákat gél állagú lítiummal és polimerrel töltik fel, névleges feszültsége általában 3.6-3.7 volt.  A lítium-polimer akkumulátorok a használat típusától függetlenül bizonyos idő elteltével elkezd oxidálódni, ezután cserére van szükség, ami szervizben oldható meg a legkönnyebben.

A lítium-polimer laptop akkumulátor csere ára ingyenes, az új hardvereszköz ára pedig jutányos a laptop szervizben. Ez a fajta laptop akkumulátor ára drágább a lítium-ion cellás akkumulátor árához képest, mivel méretben és súlyban jóval kisebb az egység, kapacitása viszont sokkal nagyobb.

A lítium-polimer laptop akkumulátor helyes használata


A laptop akkumulátoroknak erre a típusára is az a szabály vonatkozik, hogy nem szabad hagyni, hogy túlmelegedjen. A túltöltés és túlmelegedés robbanáshoz is vezethet. Utángyártott laptop akkumulátort csak szervizben vásároljon! A lítiumos akkumulátorok esetében fontos, hogy ne töltsük túl a cellákat, mivel azok a maximális töltöttséget követően a betáplált áramot hővé alakítják, amitől kigyulladhatnak, szélsőséges esetben felrobbanhat.

Az olcsóbb áru, nem ellenőrzött akkumulátortípusok esetében előfordul, hogy a gyártó kispórolja az akkumulátorvédő elektronikát, így az újonnan vásárolt hardverünk potenciális veszélyforrássá válik. A laptop szervizben Budapesten csak ellenőrzött és biztonságos laptop akkumulátorokat árulnak kedvező áron.
Laptop akkumulátor típusok mindenféle számítógéphez és mobil eszközhöz. A lítium-polimer laptop akkumulátor cseréje és helyes használatának szabályai röviden összefoglalva, hogy gyorsan és szakszerűen tudd kiválasztani a legmegfelelőbb típust. További érdekes és hasznos témák mindenki számára: laptop akkumulátor, szerviz, Budapest , lítium-polimer, akkumulátor csere.